ÖL livets dryck, hur tillverkas öl? Del 1
Hejsan har ni någon gång funderat på att göra er egen öl hemma? I så fall har ni kanske kommit rätt då vi i denna del av vår serie om öl tar en närmare titt på hur man brygger öl och vi går igenom dom olika stegen i processen som ser enkel ut på pappret men som i verkligheten kan vara komplicerad för att lyckats få till en färdig öl som tillfredsställer smaklökarna.
Processen för att få den färdiga produkten
Smaken på ölet beror på hur den tillverkas och vilka råvaror som används och den enkla förklaringen hur det går till är att öl är en dryck som jästs och tillverkas av spannmål och kryddas vanligen med humle men det är inte så enkelt som det låter då brygg processen har många steg som mältning, mäskning, vörtkokning, jäsning, filtrering och pastörisering.
Mältning
Första steget i bryggningen av öl är att mälta kornet och det gör man för att enzymerna som finns ska omvandla stärkelsen till socker, idag köper dom flesta bryggare sitt korn färdig mältat men vi tar ändå en titt på hur det går till för den som vill göra det själv, kornet läggs i ett stöpkar fyllt med vatten i en temperatur mellan 15 till 20 grader för att bli genomfuktat och denna process som kallas stöpning sker i något dygn och när kornen sväller och groddarna tränger ut ur skalet är stöpningen klar.
Dom stöpta kornen hälls nu ner i så kallade groningskistor där dom får gro i en vecka vid en temperatur mellan 11 till 16 grader och det är nu som det bildas och frigörs dom enzymer som senare bidrar till att stärkelsen bryts ner till dom olika sockerarterna. Man kan säga att stärkelsen i kornet fungerar som energi för att grodden ska börja växa och det nu groende kornet kallas för grönmalt, denna process bryts när malten torkas och groningen bryts när malten ska torkas. Kölning som det också kallas när kornen torkas sker med varmluft där malten tolkas först vid 40 grader och nu minskar vattenhalten, sen höjer man temperaturen till 70 grader och enzymernas aktivitet tar full fart, sista steget är att höja värmen till den slutgiltiga temperaturen och det är nu som det avgörs vilken karaktär och färg malten får, högre temperatur innebär mörkare malt.

Bas malt och special malt
Basmalten torkas i regel mellan 80 till 110 grader och det stannar tillräckligt med enzymer för att kunna omvandla stärkelsen till jäsbart socker, special malten är torkad eller till och med rostad i så höga temperaturer att det inte längre finns enzymer och denna malt ingår i ölen för att ge smak eller färg men behöver kombineras med basmalten, oftast finns det tillräckligt med enzymer i basmalten för att kunna bryta ner stärkelsen i andra råvaror som till exempel omältad säd, ris och majs och dessa råvaror kallas råfrukt. Mer om hur tillverkningen av öl går till återkommer jag med i nästa del av vår serie om öl så tills det ha det bra!