Följ oss

ÖL livets dryck, hur tillverkas öl? Del 2

Hej igen och välkomna tillbaka till fortsättningen om hur man tillverkar öl och vi i denna del tar vi en titt på dom andra stegen efter mältningen.

Mäskning

Malten är färdig och ska nu krossas och blandas med vatten och blir då skrot, för att enzymerna ska kunna omvandla stärkelsen till maltos och glukos läggs skroten i varmt vatten och blir då upplöst, detta kallas mäskning och det finns flera olika sätt att göra detta för att kunna påverka ölets alkoholhalt och ölets fyllighet.

Stegmäskning

Denna metod är vanligast i dom stora moderna bryggerierna och skrotet pumpas då över till en mäskpanna tillsammans med vatten och från start är temperaturen omkring 50 grader för att succesivt höjas till 75 grader och då slutar enzymerna att verka. Med temperaturen kan man avgöra fylligheten och alkohalten och en lång mäskning vid temperaturer mellan 63 och 65 ger ölet alkoholstarkare än en mäskning som snabbt hoppar upp till 67 grader, detta öl mer alkoholsvagare men istället sötare och mer fylligt.

Dekoktionsmäskning

Denna metod används vanligen för pilsner och innebär att en del av mäsken förs över till en annan mäskpanna och där hettas den upp innan den förs tillbaka till huvudpannan och mäsken får då ganska logiskt en högre temperatur, denna process kan göras mellan en till 3 gånger och förutom pilsnervarianter görs ofta öl av råfrukt på detta sätt.

Infusionsmäskning

Denna metod kan liknas vid kaffebryggning och är en metod som är vanlig på brittiska öarna och på mindre bryggerier och samtidigt är det den enklaste metoden då vatten som har en temperatur omkring 70 grader sprutas över skrotet och efter ett par timmar är mäskningen klar och man har nu fått en sötvört som kan jämföras med ett sött te i smaken.

Vörtkokning

Mäskningen är klar och det är dags för nästa steg som är kokningen av vörten. Vörtkokning innebär att man nu tillsätter humle eller någon annan krydda för att ge en balans mellan sötma och beskhet och normalt kokas humlen i en timme med vörten vilket också gör brygden steril.

Man använder bara honblommorna till bryggning av öl eftersom dess kottar innehåller Lupulin som är ett gult frömjöl vars alfasyra gör ölet beskt och humlebeskan graderas efter en skala som kallas IBU- international Bitterness Units.  Det finns flera olika sorter av humle och aromatiska sorter har en låg halt av alfasyra, oftast mellan 3 till 9% medan normalbittra sorter har en halt mellan 5 till 13 % medan dom som är riktigt bittra har en alfasyrahalt mellan 11 till 18%. Vid vörtkokningen lägger man ner den bittra humlen direkt från start och kokar omkring en timme för att alfasyran ska kunna lösas i vörten medan den aromatiska tillsätts senare ofta i flera omgångar för att dom aromatiska ämnena inte ska koka bort. Det finns även torrhumling som varit en viktig metod historiskt och som nu får en större spridning i världen då aromatiska ölsorter ökat, torrhumlingen kan liknas vid att man lägger ner en tepåse med humle i det färdiga ölet.

Kokningen är nu klar och humleresterna ska silas bort och vörten kylas, vörten är nu steril och därför ar hygienen extremt viktig! Den humlade vörten som nu är en stamvört och det är dags för nästa steg som är jäsningen.

Comments are closed.

Our Services

Worpress

Lorem ipsum dolor amet consectetur adipiscing elit. Nunc mi dui placerat eu faucibus vel, efficitur quis magna. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada.

Läs mer

Web Design

Lorem ipsum dolor amet consectetur adipiscing elit. Nunc mi dui placerat eu faucibus vel, efficitur quis magna. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada.

Läs mer

Ecommerce

Lorem ipsum dolor amet consectetur adipiscing elit. Nunc mi dui placerat eu faucibus vel, efficitur quis magna. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada.

Brand Now

SEO

Lorem ipsum dolor amet consectetur adipiscing elit. Nunc mi dui placerat eu faucibus vel, efficitur quis magna. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada.

Läs mer

Our Team

zahera

Zahera

(HR)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean vel tempor sem. Vestibulum suscipit faucibus sem ut porta. Integer ut justo euismod, auctor turpis et

Alex

Alex

(CEO)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean vel tempor sem. Vestibulum suscipit faucibus sem ut porta. Integer ut justo euismod, auctor turpis et

Alex

Sara

(CCO)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean vel tempor sem. Vestibulum suscipit faucibus sem ut porta. Integer ut justo euismod, auctor turpis et

Mark

Mark

(Manager)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean vel tempor sem. Vestibulum suscipit faucibus sem ut porta. Integer ut justo euismod, auctor turpis et

Testimonials

  • Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit,
    Safira
    (Quia, CEO)
  • At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga.
    Alana
    (Wirate, PA)
  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
    Sara
    (Yahoo, Manager)

Our Partners