Följ oss

ÖL livets dryck, hur tillverkas öl? Del 3

Dags för ännu en del och fortsättningen av vår serie om öl och hur man tillverkar den populära drycken, idag finns det fler och fler som försöker sig på att brygga hemma och kanske kan den som läser denna serie få en större förståelse för dom olika stegen.

Jäsning

Efter att stamvörten är klar kyls den ner och förs över till en jästank där jästen tillsätts, temperaturen under jäsningen beror på vilken typ av öl som ska göras. Det finns två olika typer av jäsning, över och underjäsning.

Överjäsning

Överjästa ölsorter har ofta komplexa och fruktigt aromer på grund av jäsningen och vissa överjästa öl jäser ännu en gång till i buteljen, överjäsningen som sker vid temperaturer mellan 18 till 24 grader tar omkring 4 dagar.

Underjäsning

Underjäsningen sker på temperaturer mellan 6 till 14 grader och varar omkring 10 dagar och efteråt lagras ölen vid 0 grader för att efterjäsa i några veckor. Jästen sjunker till botten när efterjäsningen är klar och därför kallas det underjäsning och sker mest i rostfria tankrar men kan även utföras i öppna kar. Underjäst öl har renare karaktär av humle och malt och är därför mindre aromatisk och dessa underjästa öl är lagrade alltid och därav namnet lageröl.

Under jäsningen av stamvörten bildas alkohol och koldioxid men även andra ämnen som ger ölet smak och doft, högre alkoholer bidrar med smaknyanser och syrorna ger ölet friskhet och syrlighet. Aldehyder kan ge dofter av grönt äppleskal eller kemikalier, estrar ger fruktiga aromer som till exempelvis jordgubbe och aprikos, fenoler kan liknas vid kryddnejlika och dicateyl ger ölet doft av smörkola.

Spontanjäst öl

Dom första ölbrygderna i historien var spontanjästa vilket innebär att mikroorganismer i luften angrep vörten, idag tillverkas spontanjästa öl främst i Belgien på grund av där finns ett gynnsamt klimat för detta och humlen som används saknar beska då den är oxiderad och används för att ge ölet längre hållbarhet. Den varma stamvörten läggs i kar av koppar för att kylas ner på vinden och vindsluckorna öppnas så att mikroorganismerna kommer i kontakt med vörten.

När jästpartiklarna angriper vörten bildas laktobaciller som ger ölet en syrlig smak och när den är kyld pumpas den till träfat där den jäser, spontanjäsningen tar ungefär ett år och kallas då lambic men ofta får ölet jäsa 2 gånger. En lambic som inte är blandad är en ovanlig ölsort som är väldig syrlig i smaken och utan kolsyra. Gueuze är en ung lambic som fått jäsa tillsammans med äldre lambic i en butelj. Olika fruktöler är dom vanligaste ölen som varit spontanjästa.

Efterbehandling

Nu är ölet nästan klart och efterbehandling inleds och det kan göras på flera sätt, vanligt är kylstabilisering där proteiner och jäst sjunker till botten samt ölet filtrerats för att ge en längre hållbarhet och göra det klarare, i vissa fall tillsätts klarningsmedel som gör att partiklarna sjunker. Oftast sprutar man in koldioxid strax före tappning för att reglera kolsyran men även kan detta ske genom lite socker eller vört tillsätts. Dom flesta öl pastöriseras även och den vanligaste typen är plattpastörisering där ölet pumpas in i ett rör som hettas upp snabbt till mellan 70 till 72 grader i en halv minut för att sedan snabbt kylas ner till tappningstemperatur på ett par plusgrader. Hygienen är väldigt viktigt vid tappningen då öl är känsligt och bättre att använda bruna flaskor då dom skyddar mot ljus bättre än gröna men om man kan är det bäst att använda aluminiumburkar som skyddar bäst.

Detta var en genomblick av själva processen vid öltillverkning och kanske har ni blivit sugna på att prova själva hemma vilket idag inte är svårt då det erbjuds olika paket med utrustning och material samt beskrivningar av hur man går tillväga och på internet finns flera olika forum och grupper där det erbjuds hjälp för den som behöver så det är bara att sätta igång och kanske just du blir nästa mikrobryggeri i Sverige.

Comments are closed.

Our Services

Worpress

Lorem ipsum dolor amet consectetur adipiscing elit. Nunc mi dui placerat eu faucibus vel, efficitur quis magna. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada.

Läs mer

Web Design

Lorem ipsum dolor amet consectetur adipiscing elit. Nunc mi dui placerat eu faucibus vel, efficitur quis magna. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada.

Läs mer

Ecommerce

Lorem ipsum dolor amet consectetur adipiscing elit. Nunc mi dui placerat eu faucibus vel, efficitur quis magna. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada.

Brand Now

SEO

Lorem ipsum dolor amet consectetur adipiscing elit. Nunc mi dui placerat eu faucibus vel, efficitur quis magna. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada.

Läs mer

Our Team

zahera

Zahera

(HR)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean vel tempor sem. Vestibulum suscipit faucibus sem ut porta. Integer ut justo euismod, auctor turpis et

Alex

Alex

(CEO)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean vel tempor sem. Vestibulum suscipit faucibus sem ut porta. Integer ut justo euismod, auctor turpis et

Alex

Sara

(CCO)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean vel tempor sem. Vestibulum suscipit faucibus sem ut porta. Integer ut justo euismod, auctor turpis et

Mark

Mark

(Manager)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean vel tempor sem. Vestibulum suscipit faucibus sem ut porta. Integer ut justo euismod, auctor turpis et

Testimonials

  • Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit,
    Safira
    (Quia, CEO)
  • At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga.
    Alana
    (Wirate, PA)
  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
    Sara
    (Yahoo, Manager)

Our Partners